Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Vinič hroznorodý, známy aj ako Vitis vinifera, je rastlina, z ktorej sa získavajú hroznové semená, šupky a listy, ktoré obsahujú vysoko hodnotné bioaktívne látky. Tieto zložky sú bohaté na antioxidanty, najmä polyfenoly, ktoré majú významné zdravotné účinky. Extrakty z viniča hroznorodého sa používajú v doplnkoch stravy na podporu srdcovo-cievneho zdravia, ochranu buniek a zlepšenie mikrocirkulácie.

 

Ochrana srdca a ciev

 

Jedným z najvýznamnejších prínosov extraktu z viniča hroznorodého je jeho schopnosť podporovať zdravie srdca a ciev. Polyfenoly, ako napríklad resveratrol, ktoré sa nachádzajú v hroznových semenách a šupkách, majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Štúdia publikovaná v „American Journal of Clinical Nutrition“ ukázala, že pravidelná konzumácia extraktu z viniča hroznorodého môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení (1).

 

Antioxidačné vlastnosti

 

Vinič hroznorodý obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a tým chrániť bunky pred oxidačným stresom. Tieto účinky môžu prispieť k prevencii starnutia buniek a vzniku rôznych chronických ochorení. Výskum publikovaný v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ potvrdil, že extrakt z viniča hroznorodého znižuje hladinu oxidačných markerov a posilňuje antioxidačný obranný systém tela (2).

 

Zlepšenie mikrocirkulácie

 

Extrakt z viniča hroznorodého môže tiež pomôcť zlepšiť mikrocirkuláciu a pružnosť ciev. Jeho bioaktívne látky podporujú zdravie žíl a kapilár, čo môže byť užitočné pre ľudí trpiacich na problémy s kŕčovými žilami alebo opuchmi nôh. Štúdia publikovaná v „Phytotherapy Research“ preukázala, že extrakt z viniča hroznorodého zlepšil cirkuláciu krvi u pacientov s chronickou venóznou nedostatočnosťou (3).

 

Protizápalové účinky

 

Polyfenoly z viniča hroznorodého majú významné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri znižovaní zápalových procesov v tele. Tieto účinky sú dôležité nielen pre srdcovo-cievny systém, ale aj pre zdravie kĺbov a celkovú ochranu organizmu. Výskum publikovaný v „Molecular Nutrition & Food Research“ ukázal, že resveratrol účinne znižuje hladiny zápalových cytokínov a môže mať preventívny účinok proti zápalovým ochoreniam (4).

 

Podpora zdravia pokožky

 

Vinič hroznorodý obsahuje zložky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť zdravie pokožky. Antioxidanty v hroznových semenách môžu chrániť pokožku pred UV žiarením a predčasným starnutím. Podľa štúdie publikovanej v „Journal of Dermatological Science“ extrakt z viniča hroznorodého zlepšil hydratáciu pokožky a znížil poškodenie spôsobené slnkom (5).

 

Referencie

 

Grape seed extract and cardiovascular health. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
Antioxidant capacity of grape seed polyphenols. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010.
Effect of grape seed extract on blood circulation. Phytotherapy Research, 2014.
Anti-inflammatory effects of resveratrol. Molecular Nutrition & Food Research, 2012.
Grape seed extract and skin protection. Journal of Dermatological Science, 2015.

Všetky účinné látky

Ashwagandha KSM – 66
Bezvodný Betaín
Adaptogénne huby
Astaxantin
Vitamin B
Vápnik
Hydrolyzovaný hovädzí kolagén typ I a III
Tráviace enzými
Omega 3
Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov
Baza čierna
Maca – Žerucha peruánska
Horčík
Extrakt z koreňa Kurkumy pravej
Vitamín D
Vitamín B12
Vitamín C
Prírodný betakarotén
Bezvodý Biotín
Brainberry®
Betaglukán
Bioflavonoidy
Cordyceps
Chmeľ obyčajný
Extrakt z koreňa Valeriány lekárskej
Extrakt z Levandule lekárskej
Extrakt zo zeleného čaju
Extrakt z Medovky lekárskej
Extrakt z Mučenky opletavej
Extrakt z Citrónovníka pravého
Extrakt z Čučoriedky kanadskej
Extrakt z Fenikla obyčajného
Fibersol® - rozpustná vláknina z kukurice
Kyselina listová
Extrakt z Pupočníka ázijského 4:1
Chróm
Jód
Jablčnan horečnatý
Koenzým Q10 (ubichinón)
Extrakt z kórejského žeňšeňa – Všehoj ázijský
Fosfolipidový kvercetín
Kyselina alfa lipoová
PABA (kyselina para – aminobenzoová)
L - Taurín
L - Tryptofan
L- Choline
Large Tree Arabinogalastan
Luteín
Lynside ® - prebiotická vláknina z kvasiniek
Horčík (magnezium malate)
Mangán
Molybdén
Morosil®
Nikotínamid Ribozid Chlorid
Prírodný vitamín E
Proantokyanidíny
Red Reishi Mushroom Extract
Extrakt z Krídlatky japonskej
Selén
Extrakt z huby Shilajit (Mumio)
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B3
Vitamin B5
Vitamín B6
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)
Vitamín D
Vitamín E
Vitamín K2
Zeaxantín
Zinok
Zynamite®
Extrakt z Ginkgo Biloba 10:1
L-Karnitín L-Tatrát
EGCG (Epigalaktokatechín galát)
Kofeín
Peptan® B – Kolagénový Peptid
Extrakt z hroznových jadier – Proantokyanidíny (OPCs)
Kyselina hyalurónová
Melatonín
Ginsenoidy
Bioperín®
Kyselina fulvónová (Fulvic acid)
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)