Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)
Zobraziť obchodVinič hroznorodý, známy aj ako Vitis vinifera, je rastlina, z ktorej sa získavajú hroznové semená, šupky a listy, ktoré obsahujú vysoko hodnotné bioaktívne látky. Tieto zložky sú bohaté na antioxidanty, najmä polyfenoly, ktoré majú významné zdravotné účinky. Extrakty z viniča hroznorodého sa používajú v doplnkoch stravy na podporu srdcovo-cievneho zdravia, ochranu buniek a zlepšenie mikrocirkulácie.
Ochrana srdca a ciev
Jedným z najvýznamnejších prínosov extraktu z viniča hroznorodého je jeho schopnosť podporovať zdravie srdca a ciev. Polyfenoly, ako napríklad resveratrol, ktoré sa nachádzajú v hroznových semenách a šupkách, majú silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Štúdia publikovaná v „American Journal of Clinical Nutrition“ ukázala, že pravidelná konzumácia extraktu z viniča hroznorodého môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení (1).
Antioxidačné vlastnosti
Vinič hroznorodý obsahuje silné antioxidanty, ktoré pomáhajú neutralizovať voľné radikály a tým chrániť bunky pred oxidačným stresom. Tieto účinky môžu prispieť k prevencii starnutia buniek a vzniku rôznych chronických ochorení. Výskum publikovaný v „Journal of Agricultural and Food Chemistry“ potvrdil, že extrakt z viniča hroznorodého znižuje hladinu oxidačných markerov a posilňuje antioxidačný obranný systém tela (2).
Zlepšenie mikrocirkulácie
Extrakt z viniča hroznorodého môže tiež pomôcť zlepšiť mikrocirkuláciu a pružnosť ciev. Jeho bioaktívne látky podporujú zdravie žíl a kapilár, čo môže byť užitočné pre ľudí trpiacich na problémy s kŕčovými žilami alebo opuchmi nôh. Štúdia publikovaná v „Phytotherapy Research“ preukázala, že extrakt z viniča hroznorodého zlepšil cirkuláciu krvi u pacientov s chronickou venóznou nedostatočnosťou (3).
Protizápalové účinky
Polyfenoly z viniča hroznorodého majú významné protizápalové účinky, ktoré môžu pomôcť pri znižovaní zápalových procesov v tele. Tieto účinky sú dôležité nielen pre srdcovo-cievny systém, ale aj pre zdravie kĺbov a celkovú ochranu organizmu. Výskum publikovaný v „Molecular Nutrition & Food Research“ ukázal, že resveratrol účinne znižuje hladiny zápalových cytokínov a môže mať preventívny účinok proti zápalovým ochoreniam (4).
Podpora zdravia pokožky
Vinič hroznorodý obsahuje zložky, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť zdravie pokožky. Antioxidanty v hroznových semenách môžu chrániť pokožku pred UV žiarením a predčasným starnutím. Podľa štúdie publikovanej v „Journal of Dermatological Science“ extrakt z viniča hroznorodého zlepšil hydratáciu pokožky a znížil poškodenie spôsobené slnkom (5).
Referencie
Grape seed extract and cardiovascular health. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.
Antioxidant capacity of grape seed polyphenols. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 2010.
Effect of grape seed extract on blood circulation. Phytotherapy Research, 2014.
Anti-inflammatory effects of resveratrol. Molecular Nutrition & Food Research, 2012.
Grape seed extract and skin protection. Journal of Dermatological Science, 2015.