Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Vitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa hojne vyskytuje v potravinách, ako sú papriky, citrusové plody, brokolica a jahody. Väčšina zvierat si dokáže syntetizovať vitamín C endogénne, ale ľudia to nedokážu. Vitamín C je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou bojovať proti voľným radikálom. Voľný radikál možno považovať za „nezdravú“ molekulu, ktorá môže poškodzovať bunky. Keď sa bunky poškodia, môže to spôsobiť zdravotné problémy. Mnohé faktory môžu spôsobovať tvorbu voľných radikálov, ako sú stres, strava, znečistenie a iné environmentálne faktory.

V 18. storočí bol skorbut bežným problémom námorníkov na dlhých cestách po mori, čo spôsobovalo príznaky ako krvácanie ďasien, zlé hojenie rán, depresiu, záchvaty a ďalšie príznaky, ktoré viedli k smrti. V roku 1747 škótsky námorný chirurg James Lind objavil, že citrusové plody bohaté na vitamín C môžu zabrániť skorbutu. Dnes je skorbut v Spojených štátoch pomerne zriedkavý, ale môže byť problémom v podvyživených populáciách na celom svete.

 

Imunitný systém

 

Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je silný antioxidant, ktorý podporuje obranný mechanizmus tela proti voľným radikálom.

Keď sa ponoríme hlbšie do nášho imunitného systému - imunitu môžeme rozdeliť na vrodenú imunitu a adaptívnu imunitu. Vrodená imunita je našou prvou líniou obrany - fyzické bariéry, chemické bariéry a bunková obrana. Adaptívna imunita, známa tiež ako získaná imunita, je našou druhou líniou obrany (myslite na protilátky). Vitamín C môže prispievať k fungovaniu imunitného systému podporou rôznych bunkových funkcií (vrodených aj adaptívnych). Neutrofily sú súčasťou vrodeného imunitného systému a sú hlavnými obrancami tela proti napadajúcim patogénom.

Jedna štúdia preukázala spojenie medzi vitamínom C a neutrofilmi. Táto štúdia trvala osem týždňov a zúčastnilo sa jej 35 účastníkov, ktorí denne konzumovali dve zlaté kiwi, čo predstavovalo približne 259 mg vitamínu C. Plazmatické hladiny vitamínu C boli monitorované týždenne a po jednom týždni suplementácie dosiahli saturáciu. Hladiny vitamínu C v neutrofiloch sa merali v štvrtom týždni (východisková hodnota) a zaznamenali výrazný nárast v ôsmom týždni (interval suplementácie)(1).

 

Referencie


Enhanced Human Neutrophil Vitamin C Status, Chemotaxis and Oxidant Generation Following Dietary Supplementation with Vitamin C-Rich SunGold Kiwifruit. Bozonet SM, Carr AC, Pullar JM and Vissers MCM, Nutrients, 2015.

 

Výživové medzery


Vitamín C je pre ľudí esenciálny mikronutrient a telo si ho nevyrába. Preto je dôležité získavať ho prostredníctvom stravy a doplnkov.
Podporte svoje zdravé stravovacie návyky pridaním tohto prospešného vitamínu. Ovocie a zelenina sú nabité kľúčovými živinami, ako sú vláknina, draslík a cholín - sú tiež plné vitamínu C. Ak váš tanier nie je každý deň príliš farebný, možno by ste mali zvážiť suplementáciu na zvýšenie príjmu vitamínu C.

 

Referencie


Vitamin C - Health Professional Fact Sheet, Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health, 2016.

 

Podpora sezónnych problémov so sínusmi a pľúcami


Flavonoidy sú skupinou prírodných rastlinných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v listoch rastlín a šupke ovocia. Tieto zlúčeniny nie sú produkované ľudským telom, a preto ich treba získať prostredníctvom stravy alebo doplnkov. Príklady flavonoidov zahŕňajú kvercetín, rutín a hesperidín. Kvercetín sa bežne nachádza v červenom víne, čaji, keli a brokolici, zatiaľ čo hlavné zdroje rutínu zahŕňajú pohánku, japonskú pagodu a eukalyptus. Hesperidín, citrusový bioflavonoid, sa primárne získava z citrusových plodov, ako sú pomaranče.

Flavonoidy sprostredkúvajú zápalové reakcie. Flavonoidy chránia pred poškodením buniek tým, že zabraňujú aktivácii makrofágov a inhibícii NF-kB. NF-kB je skupina proteínov, ktoré pomáhajú kontrolovať mnohé funkcie v bunke, vrátane rastu a prežitia buniek. Makrofágy uvoľňujú prozápalové cytokíny, čo sú proteíny, ktoré kontrolujú rast a aktivitu iných buniek imunitného systému. Flavonoidy modulujú aktiváciu makrofágov a udržiavajú rovnováhu v imunitnom systéme.

Systematický prehľad 14 štúdií hodnotil účinnosť stravovacích flavonoidov na imunitnú funkciu u zdravých dospelých. Jedna štúdia pozorovala súvislosť medzi počtom vymeškaných pracovných dní a suplementáciou flavonoidov. Štúdia zistila výrazné zníženie počtu vymeškaných pracovných dní v skupine účastníkov, ktorí užívali flavonoidy, v porovnaní s kontrolnou skupinou. V dvoch štúdiách boli hlásené významné zníženia príznakov pri intervencii s flavonoidmi v porovnaní s kontrolnou intervenciou.

 

Referencie


Quercetin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Hesperidin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Rutin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Chemistry and Biological Activities of Flavonoids- An Overview, Kumar and Pandey, The Scientific World Journal, 2013.
Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis, Somerville et al, American Society for Nutrition. Adv Nutr 7:488–97, 2016.
Structure-Activity Association of Flavonoids in Lung Diseases, Lago et al, Molecules 19, 3570-3595, 2014.

Všetky účinné látky

Ashwagandha KSM – 66
Bezvodný Betaín
Adaptogénne huby
Astaxantin
Vitamin B
Vápnik
Hydrolyzovaný hovädzí kolagén typ I a III
Tráviace enzými
Omega 3
Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov
Baza čierna
Maca – Žerucha peruánska
Horčík
Extrakt z koreňa Kurkumy pravej
Vitamín D
Vitamín B12
Vitamín C
Prírodný betakarotén
Bezvodý Biotín
Brainberry®
Betaglukán
Bioflavonoidy
Cordyceps
Chmeľ obyčajný
Extrakt z koreňa Valeriány lekárskej
Extrakt z Levandule lekárskej
Extrakt zo zeleného čaju
Extrakt z Medovky lekárskej
Extrakt z Mučenky opletavej
Extrakt z Citrónovníka pravého
Extrakt z Čučoriedky kanadskej
Extrakt z Fenikla obyčajného
Fibersol® - rozpustná vláknina z kukurice
Kyselina listová
Extrakt z Pupočníka ázijského 4:1
Chróm
Jód
Jablčnan horečnatý
Koenzým Q10 (ubichinón)
Extrakt z kórejského žeňšeňa – Všehoj ázijský
Fosfolipidový kvercetín
Kyselina alfa lipoová
PABA (kyselina para – aminobenzoová)
L - Taurín
L - Tryptofan
L- Choline
Large Tree Arabinogalastan
Luteín
Lynside ® - prebiotická vláknina z kvasiniek
Horčík (magnezium malate)
Mangán
Molybdén
Morosil®
Nikotínamid Ribozid Chlorid
Prírodný vitamín E
Proantokyanidíny
Red Reishi Mushroom Extract
Extrakt z Krídlatky japonskej
Selén
Extrakt z huby Shilajit (Mumio)
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B3
Vitamin B5
Vitamín B6
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)
Vitamín D
Vitamín E
Vitamín K2
Zeaxantín
Zinok
Zynamite®
Extrakt z Ginkgo Biloba 10:1
L-Karnitín L-Tatrát
EGCG (Epigalaktokatechín galát)
Kofeín
Peptan® B – Kolagénový Peptid
Extrakt z hroznových jadier – Proantokyanidíny (OPCs)
Kyselina hyalurónová
Melatonín
Ginsenoidy
Bioperín®
Kyselina fulvónová (Fulvic acid)
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)