Vitamín C
Zobraziť obchodVitamín C je vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa hojne vyskytuje v potravinách, ako sú papriky, citrusové plody, brokolica a jahody. Väčšina zvierat si dokáže syntetizovať vitamín C endogénne, ale ľudia to nedokážu. Vitamín C je známy svojimi antioxidačnými vlastnosťami a schopnosťou bojovať proti voľným radikálom. Voľný radikál možno považovať za „nezdravú“ molekulu, ktorá môže poškodzovať bunky. Keď sa bunky poškodia, môže to spôsobiť zdravotné problémy. Mnohé faktory môžu spôsobovať tvorbu voľných radikálov, ako sú stres, strava, znečistenie a iné environmentálne faktory.
V 18. storočí bol skorbut bežným problémom námorníkov na dlhých cestách po mori, čo spôsobovalo príznaky ako krvácanie ďasien, zlé hojenie rán, depresiu, záchvaty a ďalšie príznaky, ktoré viedli k smrti. V roku 1747 škótsky námorný chirurg James Lind objavil, že citrusové plody bohaté na vitamín C môžu zabrániť skorbutu. Dnes je skorbut v Spojených štátoch pomerne zriedkavý, ale môže byť problémom v podvyživených populáciách na celom svete.
Imunitný systém
Vitamín C, tiež známy ako kyselina askorbová, je silný antioxidant, ktorý podporuje obranný mechanizmus tela proti voľným radikálom.
Keď sa ponoríme hlbšie do nášho imunitného systému - imunitu môžeme rozdeliť na vrodenú imunitu a adaptívnu imunitu. Vrodená imunita je našou prvou líniou obrany - fyzické bariéry, chemické bariéry a bunková obrana. Adaptívna imunita, známa tiež ako získaná imunita, je našou druhou líniou obrany (myslite na protilátky). Vitamín C môže prispievať k fungovaniu imunitného systému podporou rôznych bunkových funkcií (vrodených aj adaptívnych). Neutrofily sú súčasťou vrodeného imunitného systému a sú hlavnými obrancami tela proti napadajúcim patogénom.
Jedna štúdia preukázala spojenie medzi vitamínom C a neutrofilmi. Táto štúdia trvala osem týždňov a zúčastnilo sa jej 35 účastníkov, ktorí denne konzumovali dve zlaté kiwi, čo predstavovalo približne 259 mg vitamínu C. Plazmatické hladiny vitamínu C boli monitorované týždenne a po jednom týždni suplementácie dosiahli saturáciu. Hladiny vitamínu C v neutrofiloch sa merali v štvrtom týždni (východisková hodnota) a zaznamenali výrazný nárast v ôsmom týždni (interval suplementácie)(1).
Referencie
Enhanced Human Neutrophil Vitamin C Status, Chemotaxis and Oxidant Generation Following Dietary Supplementation with Vitamin C-Rich SunGold Kiwifruit. Bozonet SM, Carr AC, Pullar JM and Vissers MCM, Nutrients, 2015.
Výživové medzery
Vitamín C je pre ľudí esenciálny mikronutrient a telo si ho nevyrába. Preto je dôležité získavať ho prostredníctvom stravy a doplnkov.
Podporte svoje zdravé stravovacie návyky pridaním tohto prospešného vitamínu. Ovocie a zelenina sú nabité kľúčovými živinami, ako sú vláknina, draslík a cholín - sú tiež plné vitamínu C. Ak váš tanier nie je každý deň príliš farebný, možno by ste mali zvážiť suplementáciu na zvýšenie príjmu vitamínu C.
Referencie
Vitamin C - Health Professional Fact Sheet, Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health, 2016.
Podpora sezónnych problémov so sínusmi a pľúcami
Flavonoidy sú skupinou prírodných rastlinných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v listoch rastlín a šupke ovocia. Tieto zlúčeniny nie sú produkované ľudským telom, a preto ich treba získať prostredníctvom stravy alebo doplnkov. Príklady flavonoidov zahŕňajú kvercetín, rutín a hesperidín. Kvercetín sa bežne nachádza v červenom víne, čaji, keli a brokolici, zatiaľ čo hlavné zdroje rutínu zahŕňajú pohánku, japonskú pagodu a eukalyptus. Hesperidín, citrusový bioflavonoid, sa primárne získava z citrusových plodov, ako sú pomaranče.
Flavonoidy sprostredkúvajú zápalové reakcie. Flavonoidy chránia pred poškodením buniek tým, že zabraňujú aktivácii makrofágov a inhibícii NF-kB. NF-kB je skupina proteínov, ktoré pomáhajú kontrolovať mnohé funkcie v bunke, vrátane rastu a prežitia buniek. Makrofágy uvoľňujú prozápalové cytokíny, čo sú proteíny, ktoré kontrolujú rast a aktivitu iných buniek imunitného systému. Flavonoidy modulujú aktiváciu makrofágov a udržiavajú rovnováhu v imunitnom systéme.
Systematický prehľad 14 štúdií hodnotil účinnosť stravovacích flavonoidov na imunitnú funkciu u zdravých dospelých. Jedna štúdia pozorovala súvislosť medzi počtom vymeškaných pracovných dní a suplementáciou flavonoidov. Štúdia zistila výrazné zníženie počtu vymeškaných pracovných dní v skupine účastníkov, ktorí užívali flavonoidy, v porovnaní s kontrolnou skupinou. V dvoch štúdiách boli hlásené významné zníženia príznakov pri intervencii s flavonoidmi v porovnaní s kontrolnou intervenciou.
Referencie
Quercetin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Hesperidin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Rutin, TRC Natural Medicines Database, Food, Herbs & Supplements- Professional, 2021.
Chemistry and Biological Activities of Flavonoids- An Overview, Kumar and Pandey, The Scientific World Journal, 2013.
Effect of Flavonoids on Upper Respiratory Tract Infections and Immune Function: A Systematic Review and Meta-Analysis, Somerville et al, American Society for Nutrition. Adv Nutr 7:488–97, 2016.
Structure-Activity Association of Flavonoids in Lung Diseases, Lago et al, Molecules 19, 3570-3595, 2014.