Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Probiotiká sú jednou z najrýchlejšie rastúcich kategórií doplnkov v Spojených štátoch, široko propagované pre svoje priaznivé gastrointestinálne vlastnosti. Nachádzajú sa v jogurte, kefíre, kombuche, kyslej kapuste, kimči a iných potravinách. Vzhľadom na ich nedávnu popularitu je čoraz viac potravín a nápojov teraz obohatených o prospešné baktérie. Najobľúbenejšie rodiny probiotík sú Lactobacillus a Bifidobacterium. Existujú tisíce rôznych kmeňov probiotík; náš probiotik obsahuje tri vysoko študované kmene: Bifidobacterium animalis BB-12, Lactobacillus rhamnosus GG a Lactobacillus acidophilus LA-5. Niektoré z výsledkov týchto štúdií uvádzame nižšie.

 

Zlepšenie pohybov čriev a fekálnej mikroflóry 

 


Deväťtýždňová štúdia s 29 zdravými dospelými ženami analyzovala účinky kultúrneho jogurtu na pohyby čriev a mikroflóru. Subjekty boli rozdelené do dvoch skupín: jedna konzumovala jogurt obohatený o probiotikum BB-12; druhá konzumovala placebo jogurt. Počet dní s črevnou pohyblivosťou sa počas obdobia podávania BB-12 zvýšil, rovnako ako frekvencia dokončovania črevných pohybov. Subjekty s menším počtom črevných pohybov tiež zaznamenali pozitívnu zmenu tvaru stolice počas príjmu BB-12. Celkové zlepšenie mikroflóry vrátane zníženia Bacteroidaceae a zvýšenia Bifidobacterium u všetkých subjektov liečených jogurtom v porovnaní s placebom, ako aj zvýšenie Lactobacillus. (1)


V ďalšej osemtýždňovej štúdii bolo 41 zdravých ženských subjektov náhodne rozdelených do dvoch skupín. Jedna skupina konzumovala testovaciu potravinu naočkovanú rôznymi probiotickými kmeňmi vrátane Bifidobacterium lactis (BB-12), druhá skupina kultúrnu zmes placebo, ktorá neobsahovala B. lactis. Obe skupiny boli ďalej charakterizované ako majúce menej črevných pohybov a normálne črevné pohyby. Zvýšenie frekvencie črevných pohybov, množstvo produkovaných čriev, pomer počtu Bifidobacterium k celkovému počtu baktérií a zlepšenie farby a zápachu boli preukázané po požití kultúrnej testovanej potraviny. Tvar čriev a komfort po dokončení črevného pohybu sa tiež významne zlepšili po požití testovanej potraviny BB-12. Podskupina s menším počtom črevných pohybov vykazovala významné zlepšenie frekvencie črevných pohybov a zmiernenie zápachu čriev pri požití testovanej potraviny. (2)

Bezpečnosť a účinnosť probiotického jogurtu doplneného B. lactis BB-12 na črevné funkcie bola študovaná na zdravých mužských a ženských dobrovoľníkoch počas sedem týždňového obdobia. 36 subjektov bolo rozdelených do dvoch skupín po 18, s podskupinou rozdelenou na menej časté črevné pohyby a normálne črevné pohyby. Pre účastníkov s nižším počtom črevných pohybov príjem probiotického jogurtu viedol k podstatne zvýšenému zlepšeniu črevných pohybov. Pre placebo aj probiotický jogurt sa nepozoroval žiadny efekt na množstvo alebo tvar čriev. Komfort črevných pohybov sa tiež významne zlepšil u subjektov s menším počtom črevných pohybov. Analýza stolice zo skupiny s príjmom BB-12 jogurtu ukázala významné zvýšenie počtu Bifidobacterium druhov, ako aj zvýšenie pomeru Bifidobacterium vo flóre čreva. (3)

 

Referencie

 

Effect of Yogurt Containing Bifidobacterium lactis BB12 on Improvement of Defecation and Fecal Microflora of Healthy Female Adults 2004 Nishida et al, Milk Science, 2004
Effect of fermented milk containing Bifidobacterium lactis BB-12 on stool frequency, fecal microbiota and safety of excessive ingestion in healthy female students Uchida et al., J Nutr Food, 2005
Safety and effect of yogurt containing Bifidobacterium lactis BB12 on improvement of defecation and faecal microflora in healthy volunteers Murakami et al., J Nutr Food, 2006

 

 

Normalizácia črevných pohybov

 

Sedemmesačná štúdia so 209 staršími pacientmi v domovoch dôchodcov hodnotila normalizáciu črevných pohybov po doplnkovej liečbe. Subjekty boli náhodne rozdelené do troch skupín: Skupina 1 dostávala fermentovaný nápoj z ovsa obsahujúci B. longum, Skupina 2 dostávala fermentovaný nápoj z ovsa obsahujúci B. lactis BB-12 a Skupina 3 dostávala pasterizovaný fermentovaný nápoj z ovsa bez baktérií (placebo). Všetky subjekty boli hodnotené na začiatku štúdie a po 6 mesiacoch, pričom študijné produkty boli podávané a črevné pohyby zaznamenávané denne. Subjekty, ktoré dostávali nápoj B. lactis BB-12, vykazovali významnú zmenu v normalizácii črevných pohybov v porovnaní s placebom, pričom 30,5% subjektov malo normálny črevný pohyb aspoň 30% dní, v porovnaní s 13,7% v placebo skupine. Subjekty, ktoré dostávali nápoj B. lactis BB-12, hlásili vyššiu frekvenciu črevných pohybov aj v porovnaní s placebom. (1)
Štúdia s viac ako 1000 zdravými dospelými subjektmi hodnotila účinok Bifidobacterium animalis subsp. lactis, BB-12 na dva hlavné cieľové body: frekvenciu črevných pohybov a gastrointestinálnu pohodu. Subjekty boli náhodne rozdelené do dvoch dávok BB-12 alebo placeba kapsule raz denne po dobu 4 týždňov. Boli hodnotené návyky črevných pohybov, úľava od brušného diskomfortu, symptómy a celková GI pohoda. Frekvencia črevných pohybov bola významne vyššia v skupine liečenej BB-12 v porovnaní s placebom vo všetkých týždňoch. Bolesť brucha a nafukovanie sa počas štúdie znižovali v oboch liečebných skupinách. Konzistencia produkovaných čriev sa v všetkých liečebných skupinách stala mäkšou, pričom na konci štvrtého týždňa bol pozorovaný celkový liečebný efekt. (2)

 

Referencie

 

Fermented Cereal with Specific Bifidobacterium Normalized Bowel Movement in Elderly Nursing Home Residents. A Randomized, Controlled Study Pitkala et al., J Nutr Health Aging, 2007
Effect of the probiotic strain Bifidobacterium animalis subsp. Lactis BB-12 on defecation frequency in healthy subjects with low defecation frequency and abdominal discomfort: a randomised, double blind placebo controlled parallel group trial Eskesen et al., Br J Nutr, 2015

 

 

Redukcia inkontinencie stolice v dôsledku používania antibiotík

 


Po skríningu 1090 mužov a žien pomocou 13C-urea breath testu bolo identifikovaných 237 inak zdravých subjektov (22%) ako Helicobacter pylori pozitívnych. Podskupina 88 dobrovoľníkov, 43 mužov a 45 žien, bola zapojená do štúdie po kompletnom fyzickom a laboratórnom vyšetrení. Počas ôsmich týždňov účastníci dostávali buď Lactobacillus acidophilus LA-5 plus Bifidobacterium lactis BB-12, alebo placebo. Počet dní s vodnatými stolicami bol o 60 % nižší v skupine s probiotickou liečbou. Frekvencia, trvanie a závažnosť bolesti brucha, nadúvania, prechádzania plynov, nevoľnosti a prechodu hlienu so stolicou, ktoré boli pozorované počas alebo už pred liečbou antibiotikami, boli tiež významne znížené v skupine s LA-5 a BB-12. (1)
Štúdia s 396 subjektmi hodnotila závažnosť antibiotikami asociovanej hnačky (AAD) u tých, ktorí boli určení na 7-dňovú kúru antibiotikami. Účastníci boli náhodne rozdelení buď do probiotickej skupiny obsahujúcej Lactobacillus acidophilus LA-5 a Bifidobacterium lactis BB-12 (4 miliardy CFU), alebo do placebovej skupiny. Celkovo 176 (89 %) v probiotickej skupine a 167 (84 %) v placebovej skupine dokončilo štúdiu, v ktorej bola hodnotená 14-dňová terapia (spolu s kúrou antibiotík a sedem dní po nej) probiotickou formuláciou v prevencii AAD. Analýza trvania a závažnosti hnačky u subjektov s AAD ukazuje, že medián trvania hnačky v probiotickej skupine bol 2 dni s interkvartilovým rozsahom (IQR) 1-3 dni v porovnaní so 4 dňami (IQR 3 až 5,5) v placebovej skupine. Tento rozdiel bol štatisticky významný. Podskupinová analýza subjektov s AAD ukazuje, že výskyt závažnej hnačky bol 96 % v placebovej skupine (25 z 26) v porovnaní s 31,6 % (6 z 19) v probiotickej skupine a tento rozdiel bol tiež štatisticky významný. (2)

 

 

References:

 

Probiotic lactobacilli and bifidobacteria in a fermented milk product with added fruit preparation reduce antibiotic associated diarrhea and Helicobacter pylori activity. De Vrese M, Holger Kristen, Rautenberg P, Laue C and Schrezenmeir J. , Journal of Dairy Research (2011) 78 396–403., 2011
Randomised Placebo-controlled Double Blind Multicentric Trial on Efficacy and Safety of Lactobacillus acidophilus LA-5® and Bifidobacterium BB-12® for Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea. Chatterjee S, Kar P, Das T, Ray S, Ganguly S, Rajendiran C, and Mitra M., Journal of the Association of Physicians of India, October 2013, Vol 61 708-712, 2013

 

 

Podpora imunitného systému

 


Približne 70-80 % imunitných buniek je spojených s črevnou sliznicou. To umožňuje probiotikám schopnosť komunikovať a ovplyvňovať imunitný systém.
Mechanizmus účinku, ktorým probiotiká podporujú imunitný systém, je hypotetizovaný prostredníctvom súťaženia o živiny v hrubom čreve, narušenie miest kolonizácie a súťaženie o väzobné miesta na črevných epiteliálnych bunkách, produkcia bakteriocínu, zníženie pH hrubého čreva a nešpecifická stimulácia imunitného systému.
V randomizovanej, dvojito zaslepenej a placebom kontrolovanej paralelnej štúdii z roku 2008 boli hodnotené imunomodulačné účinky zdravých jedincov doplnených o probiotiká počas 3 týždňov in vivo. Imunitné a zápalové markery, ktoré boli merané, boli C-reaktívny proteín, sérové cytokíny, krvné bunky a imunoglobulíny. Po 3 týždňoch suplementácie ukázali subjekty konzumujúce probiotikum Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) znížené hladiny C-reaktívneho proteínu (CRP) (3).
Výskumníci uskutočnili experimenty na skúmanie adhéznych a protizápalových vlastností probiotického kmeňa Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) v koloniálnej sliznici in vivo a v kultúre orgánov ex vivo. Pre ex vivo experiment boli vzorky od zdravých subjektov hodnotené na adhéziu a kvantifikáciu expresie cytokínov s 3 dávkami LGG: bežnou (6 x 10^6 CFU), dvojitou (1,2 x 10^7 CFU) alebo päťnásobnou (3 x 10^7 CFU). In vivo boli subjekty podávané štandardnou dávkou 1,2 x 10^10 CFU počas 7 dní.
Výsledky tejto štúdie zistili, že LGG efektívne adhéruje na koloniálnu sliznicu a moduluje zápalové markery, a to ako v experimentálnom modeli, tak aj in vivo. Po 7 dňoch konzumácie LGG efektívne kolonizovalo sliznicu pri použití štandardnej dávky, avšak vyššia dávka LGG bola spojená so zvýšenou adhéziou na sliznici. Okrem toho, LGG indukoval zníženie prozápalových cytokínov TNF-ɑ a IL-17 pri všetkých dávkach. Najvyššie zníženie bolo pozorované pri dvojitej dávke. 25% zníženie TNF-ɑ a 18% zníženie pre IL-17 (4).
Imunoglobulíny hrajú kľúčovú úlohu v imunitnom systéme tela. Sú to proteíny produkované špecifickými imunitnými bunkami nazývanými plazmatické bunky v reakcii na baktérie, vírusy a iné mikroorganizmy, ako aj na expozície iným látkam, ktoré telo rozpozná ako „ne-svoje“ škodlivé antigény. V nižšie uvedenej štúdii boli imunoglobulíny použité ako marker imunitnej odpovede tela.
Rizzardini et al. skúmali vplyv probiotík na zdravých subjektoch v modely očkovania. Pomocou randomizovanej, dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdie boli dobrovoľníkom podávané kapsuly obsahujúce minimálne 1x10^9 CFU Bifidobacterium lactis BB-12 alebo placebo počas 6 týždňov. Po 2 týždňoch suplementácie boli subjekty očkované sezónnou chrípkovou vakcínou. Výsledky štúdie ukázali, že špecifické protilátkové odpovede na vakcínu (špecifické IgG a podtriedy IgG1 a IgG3) boli významne vyššie v probiotickej skupine ako v placebovej. Pre špecifické slinné IgA vakcíny bola v probiotických účastníkoch nájdená významne vyššia MFI než v placebových. Okrem toho, jedinci v probiotickej skupine videli významne vyššie minimálne dvojnásobné zvýšenie hladín protilátok ako placebo. Dá sa podporiť, že suplementácia probiotikami vedie k zvýšenej adaptívnej imunitnej odpovedi na očkovanie (5).

 

 

References

 


 The Science behind the Probiotic Strain Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12. Jungersen et al., Microorganisms. 2014 Mar 28;2(2):92-110., 2014
Immune system stimulation by probiotic microorganisms. Ashraf R, Shah N, Crit Rev Food Sci Nutr 2014;54(7):938-56, 2014
Probiotic intervention has strain-specific anti-inflammatory effects in healthy adults. Kekkonen R. et al., World J Gastroenterol. 2008 April 7; 14(13): 2029-2036, 2008
Mucosal adhesion and anti-inflammatory effects of Lactobacillus rhamnosus GG in the human colonic mucosa: a proof-of-concept study. Pagnini C et al., World J. Gastroenterol. 2018. Nov 7; 24(41). 4652-62., 2008
Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12® and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431® in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Rizzardini et al., Br J Nutr. 2012 Mar;107(6):876-84., 2012

Všetky účinné látky

Ashwagandha KSM – 66
Bezvodný Betaín
Adaptogénne huby
Astaxantin
Vitamin B
Vápnik
Hydrolyzovaný hovädzí kolagén typ I a III
Tráviace enzými
Omega 3
Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov
Baza čierna
Maca – Žerucha peruánska
Horčík
Extrakt z koreňa Kurkumy pravej
Vitamín D
Vitamín B12
Vitamín C
Prírodný betakarotén
Bezvodý Biotín
Brainberry®
Betaglukán
Bioflavonoidy
Cordyceps
Chmeľ obyčajný
Extrakt z koreňa Valeriány lekárskej
Extrakt z Levandule lekárskej
Extrakt zo zeleného čaju
Extrakt z Medovky lekárskej
Extrakt z Mučenky opletavej
Extrakt z Citrónovníka pravého
Extrakt z Čučoriedky kanadskej
Extrakt z Fenikla obyčajného
Fibersol® - rozpustná vláknina z kukurice
Kyselina listová
Extrakt z Pupočníka ázijského 4:1
Chróm
Jód
Jablčnan horečnatý
Koenzým Q10 (ubichinón)
Extrakt z kórejského žeňšeňa – Všehoj ázijský
Fosfolipidový kvercetín
Kyselina alfa lipoová
PABA (kyselina para – aminobenzoová)
L - Taurín
L - Tryptofan
L- Choline
Large Tree Arabinogalastan
Luteín
Lynside ® - prebiotická vláknina z kvasiniek
Horčík (magnezium malate)
Mangán
Molybdén
Morosil®
Nikotínamid Ribozid Chlorid
Prírodný vitamín E
Proantokyanidíny
Red Reishi Mushroom Extract
Extrakt z Krídlatky japonskej
Selén
Extrakt z huby Shilajit (Mumio)
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B3
Vitamin B5
Vitamín B6
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)
Vitamín D
Vitamín E
Vitamín K2
Zeaxantín
Zinok
Zynamite®
Extrakt z Ginkgo Biloba 10:1
L-Karnitín L-Tatrát
EGCG (Epigalaktokatechín galát)
Kofeín
Peptan® B – Kolagénový Peptid
Extrakt z hroznových jadier – Proantokyanidíny (OPCs)
Kyselina hyalurónová
Melatonín
Ginsenoidy
Bioperín®
Kyselina fulvónová (Fulvic acid)
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)