Baza čierna
Zobraziť obchodBaza čierna (Sambucus nigra) pochádza zo severnej Afriky, Európy a Ázie. Bobule rastú na opadavých stromoch, ktoré môžu dosiahnuť výšku až 30 stôp a kvitnú koncom leta alebo začiatkom jesene. Najstaršie zmienky o používaní bazy čiernej na liečebné účely sa dajú vysledovať k Hippokratovi približne okolo rokov 470-410 pred n. l. Tradične sa používala na podporu imunitného zdravia a nedávno sa objavil sľubný klinický výskum potvrdzujúci toto použitie. Okrem liečebných účelov sa baza čierna používala na ochucovanie a na výrobu vína a koláčov.
Imunita
V posledných rokoch bola baza čierna predmetom výskumu in vitro aj in vivo. V týchto štúdiách baza čierna preukázala viaceré imunomodulačné vlastnosti, ktoré naznačujú širokú podporu imunity.
V roku 2016 bola uskutočnená randomizovaná, dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná klinická štúdia na posúdenie účinkov extraktu z bazy čiernej na fyzické zdravie počas dlhých letov lietadlom. Výskumníci hodnotili 312 zdravých pasažierov, ktorí leteli z Austrálie na minimálne 7-hodinový let. Pasažieri boli rozdelení do dvoch skupín, jedna dostávala placebo a druhá dostávala 900 mg denne extraktu z bazy čiernej. Účastníci boli hodnotení na začiatku, tesne pred cestou a opäť 4 dni po ceste. V porovnaní týchto dvoch skupín bolo v placebo skupine viac príznakov, avšak nebolo to významné (17 v placebo skupine, 12 v skupine s bazou čiernou). Okrem toho zdraví pasažieri, ktorí užívali bazu čiernu, preukázali menej bežných respiračných príhod počas dlhých letov ako placebo (2).
Referencie
Roschek B Jr, Fink RC, McMichael MD, Li D, Alberte RS., Phytochemistry, 2009
Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial.
Tiralongo E, Wee SS, Lea RA., Nutrients, 2016
Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses.
Krawitz C, Mraheil MA, Stein M, Imirzalioglu C, Domann E, Pleschka S, Hain T., BMC complementary and alternative medicine, 2011
Antioxidant properties
Dva najbežnejšie typy bazy čiernej sú európska baza čierna (Sambucus nigra) a americká baza čierna (Sambucus canadensis). Naša baza čierna je odroda Haschberg európskej bazy čiernej, ktorá pochádza z krajín ako Poľsko, Maďarsko, Ukrajina a Rakúsko. Táto odroda bazy čiernej bola testovaná a klinické štúdie ukázali, že obsahuje niektoré z najvyšších prirodzene sa vyskytujúcich hladín antokyánov a polyfenolov v porovnaní s inými odrodami bazy čiernej. Antokyány sú prirodzene sa vyskytujúce pigmenty patriace do skupiny flavonoidov, podtriedy rodiny polyfenolov. Antokyány sú prirodzene sa vyskytujúce pigmenty, ktoré dávajú niektorým plodom ich lákavú tmavú farbu, zatiaľ čo polyfenoly sú prirodzene sa vyskytujúce mikronutrienty s antioxidačnými vlastnosťami. Tieto zlúčeniny boli vedecky preukázané, že pomáhajú podporovať zdravé posilnenie imunitného systému.
Baza čierna sa zbiera len raz ročne. Faktory mimo ľudskej kontroly, ako je nepriaznivé počasie alebo slabá úroda, môžu negatívne ovplyvniť zásoby. Náš materiál prechádza rozsiahlym testovaním, aby sa zabezpečila jeho autentickosť a čistota.
Prášky zo šťavy bazy čiernej sa typicky sušia postrekom na nosič ako maltodextrín pomocou horúceho sušiaceho procesu, ktorý môže odstrániť niektoré kľúčové antioxidanty. Proces šťavy môže tiež odstrániť prirodzene sa vyskytujúcu vlákninu nachádzajúcu sa prirodzene v plodoch bazy čiernej. Naša špeciálna patentovaná infračervená, nízkoteplotná sušiaca technológia sa používa na našu koncentrovanú šťavu bazy čiernej, ktorá pomáha udržiavať prirodzene sa vyskytujúce fenolické hladiny polyfenolov a antokyánov počas celého výrobného procesu. K našej baze čiernej bola pridaná čiastočne hydrolyzovaná guarová guma, ktorá pomáha podporovať absorpciu živín v ľudskom tele a udržiavať prirodzene sa vyskytujúce hladiny antioxidantov počas spracovania. Naša koncentrovaná šťava je tiež bez rozpúšťadiel, čo tiež pomáha udržiavať integritu zlúčenín bazy čiernej a je získaná z plodov bazy čiernej, čo je zvlášť obohatená antioxidačná časť rastliny.
Referencie
Bioactive properties of Sambucus nigra L. as a functional ingredient for food and pharmaceutical industry, Młynarczyk et al., Funct Foods, 2018
The Content of Selected Minerals, Bioactive Compounds, and the Antioxidant Properties of the Flowers and Fruit of Selected Cultivars and Wildly Growing Plants of Sambucus nigra L, Młynarczyk et al., Molecules, 2020
Elderberry Immune Support with Flavonoid Antioxidants, Nutriscience, Nutriscience, 2020
Concerns about Adulterated Elderberry Products in the Marketplace Identity Verification for Eldermune, Nutriscience, Nutriscience, 2020