Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Omega-3 mastné kyseliny sú pre zdravie nevyhnutné a možno ich získať len stravou. Najbežnejšie formy omega-3 sú EPA, DHA a ALA. Medzi potravinové zdroje omega-3 patria tučné ryby, vlašské orechy, ľanové semená a repka olejná. Najvyšší obsah omega-3 mastných kyselín majú tučné ryby, ako sú losos, makrela, sleď, pstruh jazerný, sardinky a tuniak dlhoplutvý. americká asociácia srdca odporúča ľuďom zjesť dve porcie tučných rýb týždenne kvôli ich prospešným omega-3 mastným kyselinám, napriek tomu väčšina Američanov nemá dostatočný príjem omega-3. Výskum ukázal, že omega-3 prospievajú viacerým telesným systémom a podieľajú sa na udržiavaní zdravého kardiovaskulárneho systému.

 

Pomáha udržiavať kognitívne zdravie*


Mozog má jedinečné zloženie mastných kyselín, ktoré zahŕňa vysoké hladiny DHA. V porovnaní s EPA v mozgu sú hladiny DHA zvyčajne 250-300-krát vyššie, čo naznačuje, že DHA je kvantitatívne najdôležitejšou omega-3 v mozgu(1).
V prierezovej populačnej štúdii medzi 1 613 osobami vo veku od 45 do 70 rokov sa zistilo, že konzumácia tučných rýb a morských omega-3 PUFA bola spojená so zníženým rizikom kognitívnych porúch na rozdiel od konzumácie nasýtených tukov, ktoré zvyšovali riziko zhoršenia kognitívnych funkcií v populácii stredného veku (2).
V štúdii, v ktorej sa skúmal vzťah medzi hladinami mastných kyselín v červených krvinkách (RBC) a subklinickými markermi rizika kognitívneho poklesu, sa zistilo, že účastníci s hladinami DHA v RBC v najnižšom kvartile (Q1) mali v porovnaní s ostatnými (Q2-4) nižší celkový objem mozgu a väčšiu hyperintenzitu bielej hmoty. Títo účastníci mali aj nižšie skóre v testoch vizuálnej pamäte, exekutívnych funkcií a abstraktného myslenia. Tieto zistenia viedli výskumníkov k záveru, že nižšie hladiny DHA v RBC sú spojené s menšími objemami mozgu a "cievnym" modelom kognitívnych porúch aj u osôb bez klinického kognitívneho poklesu, čo naznačuje, že príjem omega-3 je pre kognitívne zdravie prospešný (3).
Je dobre známe, že omega-3 sú dôležité živiny pre optimálny vývoj mozgu. V štúdii, ktorá sa zaoberala možnými súvislosťami medzi omega-3 mastnými kyselinami a kognitívnymi funkciami, sa zistilo, že dospelí s vyššou hladinou omega-3 mastných kyselín v krvi boli spojení s lepšími výsledkami v testoch neverbálneho uvažovania, mentálnej flexibility, pracovnej pamäte a slovnej zásoby. Výsledky tejto analýzy naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny zohrávajú úlohu v hlavných aspektoch kognitívnych funkcií v dospelosti (4).

 

References


Long-chain omega-3 fatty acids and the brain: a review of the independent and shared effects of EPA, DPA and DHA. Dyall SC., Front Aging Neurosci., 2015
Dietary intake of fatty acids and fish in relation to cognitive performance at middle age. Kalmijn S, van Boxtel MP, Ocké M, Verschuren WM, Kromhout D, Launer LJ.,, Neurology,, 2004
Red blood cell ω-3 fatty acid levels and markers of accelerated brain aging. Tan ZS, Harris WS, Beiser AS, Au R, Himali JJ, Debette S, Pikula A, Decarli C, Wolf PA, Vasan RS, Robins SJ, Seshadri S.,, Neurology,, 2012
Serum phospholipid docosahexaenonic acid is associated with cognitive functioning during middle adulthood. Muldoon MF, Ryan CM, Sheu L, Yao JK, Conklin SM, Manuck SB.,, The journal of nutrition,, 2010

 

Podporuje zdravie očí


DHA je kľúčovou zložkou všetkých bunkových membrán a nachádza sa v hojnom množstve v mozgu a oku (1). Veľmi vysoké množstvo DHA sa nachádza v sietnici, konkrétne v membránach diskov vonkajších segmentov fotoreceptorových buniek (2).
V randomizovanej, dvojito zaslepenej klinickej štúdii bolo šesťdesiatštyri pacientov s príznakmi suchého oka vo veku od 45 do 90 rokov randomizovaných do dvoch skupín: 33 osôb v liečebnej skupine a 31 osôb v skupine s placebom. Liečebná skupina dostávala 2 kapsuly rybieho oleja omega-3 (každá obsahovala 180 mg EPA a 120 mg DHA) denne počas 30 dní a placebo skupina dostávala 2 kapsuly triglyceridového oleja so stredne dlhým reťazcom denne počas 1 mesiaca. Štúdia zistila, že perorálna konzumácia omega-3 mastných kyselín (180 mg EPA a 120 mg DHA dvakrát denne počas 30 dní) je spojená so znížením miery odparovania sĺz, zlepšením príznakov suchého oka a zvýšením sekrécie sĺz (3).
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín dospel k záveru, že medzi konzumáciou DHA a udržiavaním normálneho zraku sa preukázal vzťah príčiny a následku (4).

 

References


Omega-3 fatty acids EPA and DHA: Health Benefits throughout life. Swanson, D. Block R. Mousa S., Adv Nutr., 2012
Effects of Omega-3 Fatty Acids on Eye Health: Summary. Hodge W, Barnes D, Schachter HM, et al, AHRQ Evidence Report Summaries. Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (US); 1998-2005. 117., 2005
A randomized controlled trial of omega-3 fatty acids in dry eye syndrome. Bhargava R, Kumar P, Kumar M, Mehra N and Mishra A, International journal of ophthalmology, 2013
Towards establishing dietary reference intakes for eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids. Harris, WS, Mozaffarian D., Lefevre M., Toner CD., Colombo J., Cunnane SC., Holden JM., Klurfeld DM., Morris MC., and Whelan J., J. Nutr. 139: 804S – 819S, 2009

 

Pomáha udržiavať zdravé srdce*


Omega-3 z rybieho oleja bol podrobne skúmaný pre jeho prínos pre srdce, pričom sa uskutočnili štúdie na posúdenie jeho účinkov na kardiovaskulárne zdravie, cholesterol a krvný tlak (1, 2).
Viac ako 250 klinických štúdií skúmalo vplyv omega-3 mastných kyselín na kardiovaskulárne zdravie (2). V reakcii na dôkazy z 2 veľkých randomizovaných, kontrolovaných štúdií, ktoré preukázali pozitívne účinky suplementácie omega-3, konkrétne EPA a DHA, na zdravie srdca, dospela Americká asociácia srdca k záveru, že omega-3 mastné kyseliny preukázali v epidemiologických a klinických štúdiách zníženie výskytu kardiovaskulárnych ochorení (3).
Dôkazy v skutočnosti umožnili vydanie kvalifikovaného zdravotného tvrdenia FDA: Podporný, ale nie presvedčivý výskum ukazuje, že konzumácia omega-3 mastných kyselín EPA a DHA môže znížiť riziko ischemickej choroby srdca (4).

 

References


Omega-3 fatty acids EPA and DHA: Health Benefits throughout life. Swanson, D. Block R. Mousa S., Adv Nutr., 2012
Omega-3 fatty acid supplementation and cardiovascular disease. Jump D. Depner, C. Tripathy, S., J Lipid Res., 2012
Fish consumption, fish oil, omega-3 fatty acids, and cardiovascular disease. Circulation. Kris-Etherton PM, Harris WS, Appel LJ;, American Heart Association. Nutrition Committee., 2002
FDA Announces Qualified Health Claims for Omega-3 Fatty Acids. Federal Drug Administration, FDA News Release,, 2004

 

Podporuje zdravú hladinu lipidov*


Koncom 70. rokov minulého storočia epidemiologické štúdie odhalili, že u grónskych Inuitov sa výrazne znížil výskyt akútneho infarktu myokardu v porovnaní s kontrolnými osobami zo Západu. Výskumníci zistili, že pravidelná konzumácia EPA a DHA viedla k možnému zlepšeniu metabolizmu lipidov, čo viedlo k zníženiu triglyceridov a zvýšeniu lipoproteínového cholesterolu s vysokou hustotou (HDL-C) (1). Odvtedy sa uskutočnili štúdie, ktoré skúmali vzťah medzi omega-3 mastnými kyselinami a kardiovaskulárnym zdravím.
Dvojito zaslepená, placebom kontrolovaná, paralelne navrhnutá intervenčná štúdia vykonaná na zdravých nefajčiaroch vo veku 36-56 rokov zistila, že suplementácia omega-3 mastnými kyselinami viedla k zníženiu sérových triglyceridov. V štúdii sa účastníkom počas 7 týždňov náhodne prideľovali doplnky stravy s 3,8 g EPA/d, 3,6 g DHA/d alebo 4,0 g kukuričného oleja/d (placebo) a zistilo sa, že sérové triglyceridy sa v porovnaní so skupinou s kukuričným olejom znížili o 26 % v skupine s DHA a o 21 % v skupine s EPA. Zistili tiež, že v skupine s DHA sa zvýšil sérový cholesterol s vysokou hustotou lipoproteínov. V skupine EPA sa znížil celkový cholesterol v sére a znížil sa apolipoproteín A-I. Výsledky naznačujú, že DHA aj EPA pozitívne ovplyvňujú hladinu triglyceridov tým, že ju znižujú. Pokiaľ ide o lipidové markery, zdá sa, že DHA podporuje zlepšenie HDL, zatiaľ čo EPA podporuje zlepšenie celkového cholesterolu a apolipoproteínu A-1, hlavnej bielkoviny HDL (2).
Druhá štúdia priniesla podobné zistenia. Štúdia sa uskutočnila na zdravých mužoch a ženách s normálnou hladinou cholesterolu vo veku 19-43 rokov, ktorí boli náhodne zaradení do jednej z 3 intervencií.Intervencie zahŕňali celkový príjem 4,4 g/d ALA (skupina ALA), 2,2 g/d EPA (skupina EPA) alebo 2,3 g/d DHA (skupina DHA) počas 6 týždňov.Štúdia zistila, že koncentrácie triglyceridov v sére nalačno sa významne znížili vo všetkých troch intervenčných skupinách.Vedci dospeli k záveru, že mierne množstvá ALA, EPA a DHA sú účinné pri zlepšovaní lipidových profilov dospelých s normálnou hladinou cholesterolu (3).

 

References


An Improvement of Cardiovascular Risk Factors by Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids. Yanai H, Masui Y, Katsuyama H, et al., J Clin Med Res., 2018
Highly purified eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid in humans have similar triacylglycerol-lowering effects but divergent effects on serum fatty acids. Grimsgaard S, Bonaa KH, Hansen JB, Nordøy A., Am J Clin Nutr., 1997
Dietary alpha-linolenic acid, EPA, and DHA have differential effects on LDL fatty acid composition but similar effects on serum lipid profiles in normolipidemic humans. Egert S, Kannenberg F, Somoza V, Erbersdobler HF, Wahrburg U., J Nutr., 2009

 

Podporuje zdravú hladinu krvného tlaku*


Omega-3 mastné kyseliny vykazujú širokú škálu biologických účinkov vrátane regulácie génov a podpory zdravia bunkových membrán, mozgu a nervového systému. Štúdie preukázali, že osoby s vyššou hladinou omega-3 mastných kyselín v krvi, najmä EPA a DHA, majú lepšie kardiovaskulárne výsledky vrátane zdravého krvného tlaku. Príjem omega-3 prostredníctvom konzumácie tučných rýb a užívania doplnkov stravy s rybím olejom má ochranný účinok na cievny systém vďaka mechanizmu účinku omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravý prietok krvi a uvoľnenie cievnej steny (1).
Pilotná štúdia na dospelých s normálnym krvným tlakom zistila, že denná konzumácia 4 g rybieho oleja s obsahom EPA a DHA počas šiestich týždňov pozitívne ovplyvnila systolický krvný tlak. Štúdia naznačuje, že zvýšená konzumácia rybieho oleja môže podporiť kardiovaskulárne zdravie (2).
V dvojito zaslepenej, placebom kontrolovanej štúdii na mužoch s miernou hyperlipidémiou sa porovnávali výsledky užívania doplnkov stravy v podobe kapsúl s obsahom 4 g purifikovanej EPA, DHA alebo olivového oleja (placebo) počas 6 týždňov a zistilo sa, že DHA znížila 24-hodinový a denný krvný tlak v porovnaní s placebovou skupinou (3).

 

References


Recent evidence of the role of omega-3 polyunsaturated fatty acids on blood pressure control and hypertension-related complications. Claudio Borghi & Arrigo Fg Cicero., Future Lipidology., 2006
The effects of supplemental fish oil on blood pressure and morning cortisol in normotensive adults: a pilot study. Noreen EE, Brandauer J., J Complement Integr Med., 2012
Docosahexaenoic acid but not eicosapentaenoic acid lowers ambulatory blood pressure and heart rate in humans.Mori TA, Bao DQ, Burke V, Puddey IB, Beilin LJ., Hypertension., 1999

 

Dôležité pri nedostatočnej konzumácii rýb


Americká asociácia srdca odporúča dospelým ľuďom konzumovať dve porcie rýb týždenne kvôli prospešným omega-3. Jedincom, ktorí ryby nejedia alebo ich nejedia často, by prospela suplementácia (1, 2).

 

Referencie


Ryby a omega-3 mastné kyseliny. American Heart Association®, Americká asociácia srdca®, 2015
Obsah omega-3 v často konzumovaných produktoch z morských plodov. Seafood Health Facts, Seafood Health Facts (webová stránka), 2016

Všetky účinné látky

Ashwagandha KSM – 66
Bezvodný Betaín
Adaptogénne huby
Astaxantin
Vitamin B
Vápnik
Hydrolyzovaný hovädzí kolagén typ I a III
Tráviace enzými
Omega 3
Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov
Baza čierna
Maca – Žerucha peruánska
Horčík
Extrakt z koreňa Kurkumy pravej
Vitamín D
Vitamín B12
Vitamín C
Prírodný betakarotén
Bezvodý Biotín
Brainberry®
Betaglukán
Bioflavonoidy
Cordyceps
Chmeľ obyčajný
Extrakt z koreňa Valeriány lekárskej
Extrakt z Levandule lekárskej
Extrakt zo zeleného čaju
Extrakt z Medovky lekárskej
Extrakt z Mučenky opletavej
Extrakt z Citrónovníka pravého
Extrakt z Čučoriedky kanadskej
Extrakt z Fenikla obyčajného
Fibersol® - rozpustná vláknina z kukurice
Kyselina listová
Extrakt z Pupočníka ázijského 4:1
Chróm
Jód
Jablčnan horečnatý
Koenzým Q10 (ubichinón)
Extrakt z kórejského žeňšeňa – Všehoj ázijský
Fosfolipidový kvercetín
Kyselina alfa lipoová
PABA (kyselina para – aminobenzoová)
L - Taurín
L - Tryptofan
L- Choline
Large Tree Arabinogalastan
Luteín
Lynside ® - prebiotická vláknina z kvasiniek
Horčík (magnezium malate)
Mangán
Molybdén
Morosil®
Nikotínamid Ribozid Chlorid
Prírodný vitamín E
Proantokyanidíny
Red Reishi Mushroom Extract
Extrakt z Krídlatky japonskej
Selén
Extrakt z huby Shilajit (Mumio)
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B3
Vitamin B5
Vitamín B6
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)
Vitamín D
Vitamín E
Vitamín K2
Zeaxantín
Zinok
Zynamite®
Extrakt z Ginkgo Biloba 10:1
L-Karnitín L-Tatrát
EGCG (Epigalaktokatechín galát)
Kofeín
Peptan® B – Kolagénový Peptid
Extrakt z hroznových jadier – Proantokyanidíny (OPCs)
Kyselina hyalurónová
Melatonín
Ginsenoidy
Bioperín®
Kyselina fulvónová (Fulvic acid)
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)