Tráviace enzými

Zobraziť obchod
Táto vedecká výskumná práca je určená iba na informačné účely. Uvádzané výsledky sa nemusia nevyhnutne prejaviť u všetkých jednotlivcov. MINDERAMA poskytuje tieto informácie ako službu. Tieto informácie by sa nemali chápať ako odporúčanie alebo schvaľovanie konkrétnych produktov.

Tráviace enzýmy

 

Tráviaci systém premieňa potraviny, ktoré konzumujeme, na ich najjednoduchšie formy: glukózu, aminokyseliny a mastné kyseliny, aby mohli byť využité ako zdroj energie. Aby k tomu došlo, musí byť potrava rozložená tráviacimi enzýmami. Tráviace enzýmy sú produkované a vylučované gastrointestinálnym systémom na degradáciu tukov, bielkovín a sacharidov; prirodzene sa vyskytujú v niektorých potravinových zdrojoch, ako sú ananás a papája, ako aj v fermentovaných potravinách, ako sú miso, kyslá kapusta a kimči.

 

Podpora trávenia

 

Výhody tráviacich enzýmov sú dobre zdokumentované vo vedeckej literatúre. Enzýmy, ktoré napomáhajú tráveniu, sa už tisíce rokov konzumujú vo forme potravín. Ako doplnky sa tráviace enzýmy používajú minimálne 70 rokov. Trávenie je viacstupňový proces, ktorý začína v ústach, kde je potrava rozomletá zubami a zvlhčená slinami, aby sa ľahšie prehĺtala. Enzýmy nachádzajúce sa v slinách pomáhajú uľahčiť rozklad potravy a stimulovať prípravu niekoľkých orgánov dôležitých pre tráviaci proces. Proces pokračuje v hornej a dolnej časti tráviaceho traktu uvoľňovaním rôznych enzýmov. Pankreas je „elektrárňou“ trávenia, pretože produkuje najdôležitejšie tráviace enzýmy: amylázy, proteázy a lipázy, ktoré rozkladajú sacharidy, bielkoviny a tuky.

 

Rozklad potravy

 

Tráviace enzýmy sú nevyhnutné na rozklad potravy na vstrebateľné živiny. Keď tráviace enzýmy chýbajú, môže to viesť k nepríjemným symptómom. Existujú tri typy tráviacich enzýmov: amylázy, proteázy a lipázy. Každý z nich zohráva inú úlohu v procese trávenia; amylázy rozkladajú sacharidy, proteázy rozkladajú bielkoviny a lipázy rozkladajú tuky.

 

Tráviaci enzým Bromelaín 2000 GDU/g (Ananas Comosus)

 

Bromelaín je enzým nachádzajúci sa v ananáse (Ananas comosus), ktorý pomáha rozkladať bielkoviny na aminokyseliny. Je známy pre svoje protizápalové a liečivé vlastnosti. Štúdia publikovaná v "Journal of Medicinal Food" naznačuje, že bromelaín môže zlepšiť trávenie a zmierniť symptómy tráviacich ťažkostí, ako sú nadúvanie a plynatosť.

 

Tráviaci enzým laktózy Laktáza 100.000 FCC Alu/g

 

Laktáza je enzým, ktorý pomáha štiepiť laktózu, cukor nachádzajúci sa v mlieku, na jednoduchšie cukry, ktoré sú ľahšie stráviteľné. Nedostatok laktázy môže viesť k intolerancii laktózy, čo spôsobuje tráviace problémy. Výskum publikovaný v "Journal of Clinical Gastroenterology" ukazuje, že doplnky laktázy môžu výrazne zlepšiť symptómy u ľudí s intoleranciou laktózy.

 

Tráviaci enzým Papain 100.000 U/g

 

Papain je enzým získavaný z papáje (Carica papaya), ktorý pomáha rozkladať bielkoviny. Tento enzým môže pomôcť pri trávení bielkovín a znížiť zápal v tráviacom trakte. Štúdia publikovaná v "Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry" potvrdzuje, že papain môže prispieť k lepšiemu tráveniu bielkovín a podporiť tráviaci systém.

 

Tráviaci enzým pre tuky Lipáza 2100 U/g

 

Lipáza je enzým, ktorý rozkladá tuky na glycerol a mastné kyseliny. Je nevyhnutná pre efektívne trávenie tukov. Štúdia publikovaná v "American Journal of Clinical Nutrition" ukazuje, že suplementácia lipázou pred konzumáciou tučných jedál môže znižovať pocit plnosti a tráviace ťažkosti.

 

Referencie

 

Exokrinný pankreas. Pandol SJ, San Rafael (CA): Morgan & Claypool Life Sciences; Tráviace enzýmy, 2010 Bromelain in digestive health. Journal of Medicinal Food, 2014. Efficacy of lactase supplementation in lactose intolerance. Journal of Clinical Gastroenterology, 2005. Effects of papain on protein digestion. Journal of Enzyme Inhibition and Medicinal Chemistry, 2016. Effects of lipase supplementation on digestion. American Journal of Clinical Nutrition, 2015.

Všetky účinné látky

Ashwagandha KSM – 66
Bezvodný Betaín
Adaptogénne huby
Astaxantin
Vitamin B
Vápnik
Hydrolyzovaný hovädzí kolagén typ I a III
Tráviace enzými
Omega 3
Mikroenkapsulované probiotiká 10 kmeňov
Baza čierna
Maca – Žerucha peruánska
Horčík
Extrakt z koreňa Kurkumy pravej
Vitamín D
Vitamín B12
Vitamín C
Prírodný betakarotén
Bezvodý Biotín
Brainberry®
Betaglukán
Bioflavonoidy
Cordyceps
Chmeľ obyčajný
Extrakt z koreňa Valeriány lekárskej
Extrakt z Levandule lekárskej
Extrakt zo zeleného čaju
Extrakt z Medovky lekárskej
Extrakt z Mučenky opletavej
Extrakt z Citrónovníka pravého
Extrakt z Čučoriedky kanadskej
Extrakt z Fenikla obyčajného
Fibersol® - rozpustná vláknina z kukurice
Kyselina listová
Extrakt z Pupočníka ázijského 4:1
Chróm
Jód
Jablčnan horečnatý
Koenzým Q10 (ubichinón)
Extrakt z kórejského žeňšeňa – Všehoj ázijský
Fosfolipidový kvercetín
Kyselina alfa lipoová
PABA (kyselina para – aminobenzoová)
L - Taurín
L - Tryptofan
L- Choline
Large Tree Arabinogalastan
Luteín
Lynside ® - prebiotická vláknina z kvasiniek
Horčík (magnezium malate)
Mangán
Molybdén
Morosil®
Nikotínamid Ribozid Chlorid
Prírodný vitamín E
Proantokyanidíny
Red Reishi Mushroom Extract
Extrakt z Krídlatky japonskej
Selén
Extrakt z huby Shilajit (Mumio)
Vitamín A
Vitamín B1
Vitamín B2
Vitamín B3
Vitamin B5
Vitamín B6
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)
Vitamín D
Vitamín E
Vitamín K2
Zeaxantín
Zinok
Zynamite®
Extrakt z Ginkgo Biloba 10:1
L-Karnitín L-Tatrát
EGCG (Epigalaktokatechín galát)
Kofeín
Peptan® B – Kolagénový Peptid
Extrakt z hroznových jadier – Proantokyanidíny (OPCs)
Kyselina hyalurónová
Melatonín
Ginsenoidy
Bioperín®
Kyselina fulvónová (Fulvic acid)
Vinič hroznorodý (Vitis vinifera)